Comuna este așezată în sud-vestul județului Constanța la 44º15’ latitudine nordică și 27º40’ longitudine estică, având următoarele vecinătăți: Nord – comuna Rasova, Sud – comuna Ion Corvin, Est – comuna Adamclisi, Vest – Fluviul Dunarea.

Pe teritoriul comunei Aliman se mai gasesc si baltile Mirleanu (administrata de Pestom SA Constanta) si balta Vederoasa. Punctul fosilifer de la Aliman (rezervatie)
     Situata in Dobrogea de Sud, langa comuna Aliman, in Valea Urluia, rezervatia ocupa o suprafata de 14,62 ha si adaposteste lacurile Sarpul si Vederoasa.
     Rezervatia are o mare valoare stiintifica, fiind declarata monument al naturii.

ASEZAREA GEOGRAFICA A LOCALITATII

     SATUL Dunareni din comuna Aliman, este asezat la 1,5 Km sud de Dunare si se intinde de-a lungul limanului fluvial Marleanu, urmarindu-i marginea sinuoasa de est pa o distanta de 2,7 Km, la o departare medie de acesta de 200 m. In partea vestica a satului se afla strada principala, singura asfaltata, pe care cad radical celelalte strazi ce coboara spre lac sub o panta medie de 4 %.
In unele locuri vatra satului este strabatuta de vaioage adanci care la origine au fost drumuri ,dar care datorita actiunii distructive a apei provenite din ploile torentiale, au devenit impracticabile , adancindu-se de la un an la altul. Fiind asezat in panta, satul este ferit de inundatii chiar si in perioadele celor mai mari viituri ale fluviului. Intravilanul se extinde pe o suprafata de 161,7 ha si are un numar de 600 locuinte si 1601 locuitori.
In general are o expozitie sud-estica, fapt deosebit de important deoarece in timpul iernii este ferit de crivat. Satul este electrificat in intregime si partial canalizat cu apa potabila provenita din puturi absorbante.

VECINATATI

     Spre sud la o distanta de 7 Km. Se invecineaza cu satul viile (fost Beilic ) comuna Ion Corvin ,legatura se face printr-o sosea pietruita ,dar adeseori supusa inundatiilor si care in prezent se afla intr-o stare de degradare avansata.
In est se invecineaza cu satul Aliman care este si resedinta comunei , la o distanta de 6 Km. De care este legat printr-o sosea judeteana modernizata in ultimii ani.
La nord-est se afla comuna Rasova (8-10 Km pe drum de pamant) cu mijloace auto se poate ajunge prin satele Aliman si Vlahii.

ACCES

     Mijloace de transport existente: autobuze pentru transport de calatori pe rutele: Dunareni – Medgidia si Dunareni – Constanta, microbuz pentru transportul elevilor, rutele Aliman – Dunareni, Aliman – Vlahii, Aliman – Floriile.

Comentariile sunt oprite.

Close Search Window
Sari la conținut