Pe teritoriul comunei Aliman exista cetatea Sacidava (asezare geto-dacica si castru roman, epoca romană, sec. II – III) si o zona fosilifera (rezervatie naturala) cu o suprafata de 15 ha.
Comuna Aliman apare pe hartile istorice de peste 260 de ani, in acea perioada activitatea de baza fiind pastoritul oilor, teritoriul comunei beneficiind de o mare suprafata de pasune naturala si paduri.
Dunareni (fost Marleanu) sat, comuna Aliman, judetul Constanta – una din cele mai vechi localitati ale Dobrogei .
Nu trebuie sa fii nascut aici pentru a intelege cat de legati sunt oamenii locului de lumea apelor. Cele peste 600 de case pleaca dinspre poalele dealului si se astern cumintite langa luciul apei.
Ulitile tintesc si ele tot balta, iar drumurile isi motiveaza serpuirea nu in cautarea Privalului, ci a Dunarii.
Dunareniul, satul acesta mic, este o asezare care a continuat, in timp, vatra de locuire geto-dacica.
Izvoarele istorice ne ofera amanunte privind intalnirea cu civilizatia romana si bizantina, ale sfinteniei cu care s-au pastrat culorile romanesti, in tot timpul indelungatei stapaniri otomane, intre care dragostea pentru slava scrisa in cartile romanesti ramase de referinta. Si mai are trei vecinatati de care este mandru Dunareniul: presupusa cetate Sacidava, Fluviul Dunarea si Manastirea Sfantul Apostol Andrei.
Localitatea Dunareni, fost sat Marleanu, este amintita intre localitatile cu populatie romaneasca din Dobrogea, in secolul XVI-XVII, conform documentelor fiscale otomane ale timpului. Exista ca localitate “dublet “ de o parte si de alta a Dunarii, in prima faza asezarea numindu-se Ciumata datorita celor ce s-au refugiat aici de frica ciumei din timpul lui Caragea Voda.
Traditia populara si Chestionarul Densusianu pastreaza legenda infiintarii satului in 1831 dupa distrugerea satului Kuciu Stambul care era asezat mai la sud, pe dealul care se numeste astazi “Dealul Bisericii “ este asezata biserica cu hramul “ Sf. Dumitru “ construita intre 1872-1882.
Dar sa nu uitam lucrurile trainice: Scoala si Biserica. La noi, si acum clopotul bisericii poate sa tina loc de primarie sau de ziar.
Biserica este zidita din piatra, cu doua turle si in plan cruce inscrisa, cu icoane vechi, pictate si datate din anul 1830-1880, iconostasul avand picturi vechi anonime din aceeasi perioada si unele mai noi din anul 1930-1940. Biserica nu a fost pictata intrucat stapanirea otomana nu ingaduia acest lucru. In prezent Biserica a fost renovata complet in exterior si interior, refacandu-se acoperisul care a fost acoperit din tabla si a fost pictata in interior in anul 2003.
Str. Principală nr. 40, CP 907025, jud. Constanța
Telefon: 0241/856207 • Luni-Vineri, 8:00 – 16:00