Primaria comunei Aliman:

Str. Principala nr. 40, cp. 907025

Telefon: +40/241/856.207

Fax: +40/241/856.222

 
Acces rapid:

- Prefectura judetului Constanta

- Consiliul Judetean Constanta

- Presedintia Romaniei

- Guvernul Romaniei

- Senatul Romaniei

- Camera Deputatilor

 

 

Accesul liber la informatie este un drept al fiecarui cetatean, reglementat prin Constitutie. Tehnologia ne ajuta acum sa fim mai aproape de locuitorii pe care trebuie sa ii deservim si cred ca prin acest site vom reusi sa imbunatatim relatia dintre administratie si cetatean ...

 

primar George NICOLA


 

Pe teritoriul comunei Aliman exista cetatea Sacidava (asezare geto-dacica si castru roman, epoca romană, sec. II – III) si o zona fosilifera (rezervatie naturala) cu o suprafata de 15 ha.
     Comuna Aliman apare pe hartile istorice de peste 260 de ani, in acea perioada activitatea de baza fiind pastoritul oilor, teritoriul comunei beneficiind de o mare suprafata de pasune naturala si paduri.
     Dunareni (fost Marleanu) sat, comuna Aliman, judetul Constanta – una din cele mai vechi localitati ale Dobrogei .
     Nu trebuie sa fii nascut aici pentru a intelege cat de legati sunt oamenii locului de lumea apelor. Cele peste 600 de case pleaca dinspre poalele dealului si se astern cumintite langa luciul apei.
    Ulitile tintesc si ele tot balta, iar drumurile isi motiveaza serpuirea nu in cautarea Privalului, ci a Dunarii.
     Dunareniul, satul acesta mic, este o asezare care a continuat, in timp, vatra de locuire geto-dacica.
     Izvoarele istorice ne ofera amanunte privind intalnirea cu civilizatia romana si bizantina, ale sfinteniei cu care s-au pastrat culorile romanesti, in tot timpul indelungatei stapaniri otomane, intre care dragostea pentru slava scrisa in cartile romanesti ramase de referinta. Si mai are trei vecinatati de care este mandru Dunareniul: presupusa cetate Sacidava, Fluviul Dunarea si Manastirea Sfantul Apostol Andrei.
     Localitatea Dunareni, fost sat Marleanu, este amintita intre localitatile cu populatie romaneasca din Dobrogea, in secolul XVI-XVII, conform documentelor fiscale otomane ale timpului. Exista ca localitate “dublet “ de o parte si de alta a Dunarii, in prima faza asezarea numindu-se Ciumata datorita celor ce s-au refugiat aici de frica ciumei din timpul lui Caragea Voda.
     Traditia populara si Chestionarul Densusianu  pastreaza legenda infiintarii satului in 1831 dupa distrugerea satului Kuciu Stambul care era asezat mai la sud, pe dealul care se numeste astazi “Dealul Bisericii “ este asezata biserica cu hramul “ Sf. Dumitru “ construita intre 1872-1882.
      Dar sa nu uitam lucrurile trainice: Scoala si Biserica. La noi, si acum clopotul bisericii poate sa tina loc de primarie sau de ziar.
     Biserica este zidita din piatra, cu doua turle si in plan cruce inscrisa, cu icoane vechi, pictate si datate din anul 1830-1880, iconostasul avand picturi vechi anonime din aceeasi perioada si unele mai noi din anul 1930-1940. Biserica nu a fost pictata intrucat stapanirea otomana nu ingaduia acest lucru. In prezent Biserica a fost renovata complet in exterior si interior, refacandu-se acoperisul care a fost acoperit din tabla si a fost pictata in interior in anul 2003.
 
           
ISTORICUL SCOLII
Nu se stie cu precizie de cand se invata carte in mod organizat in aceasta localitate . O serie de oamen in varsta confirma ca si parintii lor chiar bunicii ,stiau sa scrie si sa citeasca in limba romana . Din informatiile lor rezulta ca aici se facea scoala in limba romana inca din prima jumatate a secolului al XIX .
     Foarte probabil data infiintarii scolii din Marleanu este 1874 .Iar la baza infiintarii ei sa fi stat eforturile lui Dimitrie Chirescu , unul din liderii miscarii nationale romanesti din Dobrogea , inainte de 1878 si care functiona atunci la Cernavoda. Din anul 1879 stim precis ca avea cladire proprie .
     Inainte de anul 1903 localul destinat acestui important sector social se afla in fostul sediu al C.A.P.-ului din localitate ,de fapt aici a invatat fara banci, asezati pe caciuli in loc de scaune , cei mai multi  dintre varstnici .
     Cu mult inainte de 1877, scoala functionase intr-o casa taraneasca existenta pe actuala proprietate a cetateanului Ion Popescu , in spatele improvizatului Camin cultural .
     Pentru prima data se construieste un local destinat in exclusivitate problemelor de invatamant in anii 1902-1903, localul care la inceput dispunea de doua saloane destul de incapatoare si care pentru acele timpuri satisfacea cerintele invatamantului primar, mai tarziu in conditiile infiintarii claselor a V-a si a VI-a acestui local i s-a alaturat un al treilea salon de aceleasi dimensiuni ca si primele doua . Anul in care localul se extinde cu acest al treilea salon nu este mentionat in nici un document .
     Aceasta locuinta a fost demolata in anul 1972 in scopul extinderii spatiului de invatamant .
In vara anului 2002 scoala a fost renovata si recompartimentata ,dotata cu mobilier nou (130 de mese individuale si scaune, 5 birouri ).
In iunie 2004 au mai fost inlocuite 45 de banci vechi cu banci duble pentru trei Sali de clasa .In prezent scoala dispune de 7 Sali de clasa.
Ca urmare a adresei numarul 30.643/12.05.2004 a fost aprobata  schimbarea denumirii Scolii cu clasele I-VIII dunareni in Scoala de Arte si Meserii de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii .
Localitatea Marleanu ,al carui nume din nefericire s-a schimbat ,este una dintre cele mai puternice asezari romanesti di Dobrogea iar numele o defineste ca fiind romaneasca si legata de cresterea animalelor.
La 1850 Ionescu de la Brad il gasea intre satele curat romanesti, cu populatie numeroasa si cu o avere considerabila in vite.

 

 

| Acasa | Localizare | Populatie | Istoric | Economie | Patrimoniu | Cont@ct |

.: vizualizare optima: 1024/768 px, IE6 sau Firefox2, flash, .pdf reader :.

2013 © Primaria comunei Aliman.
   v2.0   Toate drepturile rezervate.
  .: un produs SAAR SURFACES :.